Geef je spreekbeurt over AFAS!


Software? Wat is dat? Dat is toch saai? Nee, natuurlijk niet! Werkt jouw vader of moeder bij AFAS of ben jij gewoon gek op software net zoals wij en wil je graag aan jouw klas vertellen wat AFAS doet en wat de software van AFAS allemaal kan? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de leukste spreekbeurt van de klas te geven.

 

Dit is AFAS

 

Wie is AFAS? Een beetje gek en een tikkeltje eigenwijs, maar vooral ook gewoon een familiebedrijf in Leusden. Wij maken software voor bedrijven. Dat klink misschien niet heel cool, maar software is wel onmisbaar in elke organisatie. Omdat bedrijven bezig willen zijn met hun eigen product of met het helpen van klanten, en niet met de saaie werk dat daarbij hoort. Daar helpen we bij.

AFAS bestaat sinds 1996 en is opgericht door Piet Mars en Ton van der Veldt. In 2009 werd AFAS overgedragen aan de zoons van de Piet en Ton: Bas van der Veldt en Arnold Mars. Bas is de algemeen directeur (CEO) van AFAS en heeft AFAS zo groot gemaakt als het nu is. Oh, en zijn lievelingskleur is rood. Arnold is financieel directeur (CFO) en werkt net zo hard mee aan het succes van AFAS. Samen met Bas wil hij aan iedereen vertellen dat het belangrijk is om met veel liefde voor de medewerkers en de klanten te werken. Want dat is AFAS: vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van andere bedrijven. Inmiddels zit AFAS niet alleen meer in Nederland, maar ook op Aruba, Curaçao en in België. In totaal meer bijna 700 medewerkers!

 

Feiten & Cijfers

 

12.866

Klanten waar we iedere dag ons best voor doen.

681

Medewerkers vol enthousiasme.

1

Energieopwekkende dansvloer.

400

Evenementen per jaar.

3,4 miljoen

Mensen krijgen elke maand hun salaris via AFAS. Misschien ook wel jouw papa of mama.

Het succes van AFAS

 

AFAS is een familiebedrijf, opgericht door 2 families: familie Van der Veldt en familie Mars. In de foto hiernaast zie je de twee oprichters, Ton en Piet en hun 2 zonen, Arnold en Bas. Bij AFAS vinden we het belangrijk dat de medewerkers blij en gelukkig zijn. Ze geloven namelijk dat als de medewerkers blij zijn, zij de klanten blij maken. Er is bij AFAS daardoor een sterke en hechte cultuur. De cultuur bij AFAS bepaalt hoe we ons gedragen en laat zien wat we belangrijk vinden. Bij AFAS hebben we 4 waarden die we het allerbelangrijkste vinden: ‘vertrouwen’, ‘gek’, ‘familie’ en ‘doen’. Dit noemen we ook wel het AFAS-DNA. Dat het goed gaat met AFAS is voor een deel te danken aan deze cultuur.

De cultuur van AFAS

Wat wij echt belangrijk vinden

Vertrouwen

Vertrouwen is bij AFAS erg belangrijk. AFAS heeft vertrouwen in de medewerkers, de medewerkers hebben vertrouwen in elkaar en ook de klanten worden vertrouwd. Zo weet iedereen wat er allemaal gebeurt in het bedrijf, wie wat voor werk doet en is iedereen heel betrokken bij het werk én bij AFAS. Er is bij AFAS daarom ook maar 1 regel! “Werk met gezond verstand in het belang van AFAS.” 

Familie

Bij AFAS zijn we 1 grote familie. Dat maakt werken bij AFAS heel bijzonder. Ben je ziek? Schrik niet als je een lading kaartjes en cadeautjes ontvangt van je collega’s. Door het vertrouwen dat iedereen in elkaar heeft, kan iedereen direct en eerlijk tegen elkaar zijn en kan je het aan elkaar vertellen als je ergens mee zit. 

Gek

Bij AFAS houden we van een tikkeltje gek! Dat gaat niet alleen over goede grappen en lachen, maar vooral over originele ideeën die écht anders zijn. Ook hebben we ieder jaar een uitje voor alle medewerkers en moet je niet gek opkijken als je Bas, de directeur, dan verkleed ziet als giraffe. Ook op kantoor kan je leuke dingen doen, bijvoorbeeld een potje trefbal of tafelvoetballen. 

Doen

Eerst doen, dan denken. Op die manier werken we vaak bij AFAS. De mouwen opstropen en gewoon aan de slag gaan. Je kan natuurlijk heel lang nadenken en praten over een heel goed idee, maar bij AFAS gaan we er liever gelijk mee aan de slag!

Wat is dat nou eigenlijk, software?

 

Simpel gezegd, computerprogramma’s. Bijvoorbeeld Word en PowerPoint. Maar software staat niet alleen op computers, ook op jouw telefoon, tablet en laptop is software te vinden. Software maakt het mogelijk om een apparaat te gebruiken, deze software heet het besturingssysteem en bestuurt bijvoorbeeld jouw telefoon. Door de software op jouw telefoon kun je deze dus gebruiken. Android en iOS zijn voorbeelden van software op je telefoon. Ook heb je op je telefoon waarschijnlijk verschillende apps staan, bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram of Snapchat. Dit is ook software, dit zijn namelijk ook een soort computerprogramma’s, maar dan voor je tablet of telefoon! 

AFAS maakt ook computerprogramma’s. Programma’s die jij voor jezelf niet zal gebruiken, maar die voor bedrijven enorm handig zijn! De letters AFAS staan dan ook voor ‘Applications For Administrative Solutions,’ in het Nederlands: applicaties voor administratieve oplossingen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, daarom leggen we het je even uit: het woord 'app' ken je waarchijnlijk wel, dit woord is afgekort van het woord 'applicaties'. Met applicaties bedoelen we dus de computerprogramma's die we maken. Onze software is de administratieve oplossing: de software helpt bij het saaie werk. Met de software van AFAS kunnen veel dingen automatisch gedaan worden, waardoor mensen meer tijd kunnen stoppen in leuk en belangrijk werk!

Het product van AFAS

 

AFAS Profit

Met de software van AFAS beschikt een bedrijf over 1 programma, een softwarepakket, voor de hele bedrijfsvoering. Dit programma heet AFAS Profit. Dit is de basis van de software.  Je kunt het een beetje vergelijken met 'Instellingen' op je telefoon op tablet. Op je telefoon kun je kiezen uit bijvoorbeeld 'geluid' of 'achtergrond', in Profit kun je kiezen uit verschillende onderdelen van een organisatie, bijvoorbeeld 'Financieel' of 'Projecten'. Het voordeel van de software is dat je alle informatie maar 1 keer in het systeem hoeft neer te zetten, omdat Profit verbonden is met InSite en Pocket, deze worden hieronder uitgelegd. Zo hoef je werk niet 2x te doen en worden er minder fouten gemaakt. Hierdoor hebben bedrijven meer tijd voor leuk werk! 

InSite/OutSite

InSite is online en hier vind elke medewerker zijn of haar eigen gegevens. In InSite kunnen medewerkers veel zelf regelen, denk bijvoorbeeld aan vrije dagen inplannen. Maar ook kun je in InSite zien welke medewerkers er jarig zijn en nieuwtjes lezen van de organisatie. OutSite is de website van een organisatie. Organisaties kunnen hun website zelf ontwerpen.

AFAS Pocket

Naast software voor op de computer, heeft AFAS ook een eigen app voor op je mobiel: de AFAS Pocket app. Met de app heeft iedere medewerker ook op zijn of haar mobiel toegang tot belangrijke onderdelen uit InSite.

Zo werkt AFAS

De medewerkers van AFAS werken op veel verschillende afdelingen. Hieronder leggen we je uit wat een aantal van deze afdelingen doen.

 

Productontwikkeling

De software wordt gemaakt door de afdeling Productontwikkeling. Zij zijn elke dag bezig met het maken en verbeteren van de software. De klanten zeggen wat zij nog missen of graag willen in de software, zo weten de ontwikkelaars waar ze mee aan de slag kunnen gaan. En als ze wat nieuws hebben gemaakt, gaan we dit testen. Als alles goed werkt, gaan de klanten met de nieuwe mogelijkheden werken.

Sales en marketing

Als de software gemaakt is, moet deze natuurlijk ook verkocht worden. Dit gebeurt door de mensen die op de afdeling sales werken. Zij verkopen de software door aan bedrijven te laten zien hoe de software van AFAS hen kan helpen! 

De afdeling marketing zorgt ervoor dat bedrijven weten wie AFAS is, zodat wanneer ze gaan zoeken naar nieuwe software, ze aan AFAS denken. Ook voor bedrijven die al wel met de software van AFAS werken,  is marketing aan het werk. Zij willen de klanten namelijk echte AFAS-fans maken.

Support en consultancy

De consultants helpen de klanten met het implementeren van de software. Dit kun je vergelijken met het instellen van je telefoon. De consultants gaan samen met de klant de software goed instellen, zodat de klant hier goed mee kan gaan werken.

Hebben de klanten een vraag over de software of een probleem? Dan kunnen ze bellen naar de supportafdeling. De mensen die bij support werken, gaan de klant dan helpen, zodat die weer verder kan met zijn of haar werk!

Jouw spreekbeurt in AFAS-stijl!

 

Wil jij niet alleen de leukste, maar ook de mooiste spreekbeurt van de klas geven? Op onze huisstijlpagina vind je heel veel informatie over bijvoorbeeld welk lettertype AFAS gebruikt, de logo's van AFAS en wat de AFAS kleuren zijn. Maar ook vind je hier foto's die je kunt gebruiken, kun je luisteren naar het AFAS geluid en leggen we uit hoe je een echte AFAS PowerPoint maakt. Zo geef jij je spreekbeurt helemaal in AFAS-stijl.

 

CSR bij AFAS

 

CSR staat voor Corporate Social Responsibility, of in het Nederlands: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Misschien weet je niet wat dit betekent, maar maak je geen zorgen, we gaan het hieronder uitleggen.

 

CSR gaat over hoe bedrijven goed willen zijn voor de aarde en de mensen. Bij AFAS doen we dit bijvoorbeeld door te zorgen voor minder afval, mensen eerlijk te behandelen en rekening te houden met onze omgeving. Zo willen we de wereld een betere plek maken voor iedereen. Wij vinden dit erg belangrijk en zijn hier elke dag mee bezig. 

Waarom we het doen

Wij willen goed zijn voor de aarde en alle mensen. We zorgen voor elkaar en willen een mooie wereld voor iedereen. Dat doen we met liefde, vanuit ons hart.

Hoe we dat doen

Ons bedrijf moet simpel, eerlijk en goed zijn. Elke dag proberen we hieraan te werken. Ook onze software helpt hierbij. Zo werken we bijvoorbeeld zonder papier omdat alles digitaal is. Ook denken we goed na over de spullen die we kopen en proberen zo weinig mogelijk weg te gooien. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze medewerkers het fijn bij AFAS hebben en met plezier naar hun werk gaan. We hebben bijvoorbeeld gezonde lunches, een sportzaal en een masseur om zo goed voor onze medewerkers te zorgen. Hieronder nog wat andere voorbeelden:

  • We hebben meer dan 1000 zonnepanelen op het dak
  • We hebben een energieopwekkende dansvloer
  • Steeds meer medewerkers hebben een elektrische auto

Elke dag een beetje beter

Elke dag willen we iets beter worden. Wij luisteren naar elkaar en proberen ideeën snel te toe te passen. Zo zorgen we samen dat het elke dag een procentje beter gaat!

Eerlijk zijn

In ons bedrijf is het belangrijk om eerlijk te zijn over wat we voelen en welke fouten we maken. Zo leren we van elkaar en worden we samen beter.

Wat doet AFAS nog meer?

 

AFAS Foundation

AFAS heeft haar eigen foundation. Met de AFAS Foundation wil AFAS de wereld een klein beetje mooier maken. De AFAS Foundation helpt bij projecten over de hele wereld. Zo helpt de foundation bij het bouwen van ziekenhuizen, bij de strijd tegen kanker en het bouwen van waterputten. Door de AFAS Foundation helpt AFAS anderen om dromen waar te maken. Bekijk de video hieronder om wat meer te weten te komen over verschillende projecten waarbij de AFAS Foundation heeft geholpen.

 

Sponsoring

De naam AFAS herken je misschien wel van iets anders dan van het softwarebedrijf in Leusden. Dat klopt! AFAS is sinds 2010 de sponsor van het stadion van AZ: het AFAS Stadion. Of ben je wel eens naar een concert geweest in AFAS Live of naar een musical in het AFAS Circustheater. Als je niet goed weet wat sponsoring is, denk dan maar aan de naam van het bedrijf dat op het shirtje staat van jouw sportclub, dat is dan jullie sponsor. Naast deze sponsorschappen sponsort AFAS ook veel sportclubs in Leusden. Misschien is AFAS zelfs wel de sponsor van die van jou! 

Jij kan je spreekbeurt gaan maken!

 

Om je spreekbeurt helemaal af te maken, kun je bij ons een verrassing aanvragen. Dit kan jij dan gaan uitdelen aan jouw klas tijdens je spreekbeurt! Niet stiekem alles zelf opeten hè ;).